Digitaal14 mrt '12 16:47Aangepast op 14 mrt '12 20:03

Facebook: eeuwig of eindig?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

"Facebook is fantastisch! Het is de krachtigste toepassing ooit gebouwd in een webbrowser voor het internet. Overmorgen kan Facebook de eerste virtuele wereldmacht worden. Maar ook als een nachtkaars uitgaan. Eeuwig of eindig, het hangt erom."

Dat schrijft internetjournalist Peter Olsthoorn in zijn nieuwe boek 'De macht van Facebook'.

De sociale netwerksite zal vermoedelijk in het tweede kwartaal naar de beurs gaan. De waarde van het bedrijf wordt daarbij geschat op 57 tot 76 miljard euro (75 tot 100 miljard dollar).

Hoe groot het risico is voor de beleggers in het immens populaire netwerk, is onduidelijk. Zo kocht de Telegraaf in 2010 Hyves, wat al snel een miskoop bleek. Voorganger CU2 werd overgenomen door Sanoma, maar ook deze kon daarna afgeschreven worden, zegt Olsthoorn woensdag in BNR Digitaal.

Macht
Toch staat Facebook wellicht sterker dan eerdere netwerken. "Facebook heeft heel veel macht: op de eerste plaats is de site het internet aan het overnemen. Alle dingen die je online kan doen, zoals e-mail, surfen, enzovoort, kunnen langzamerhand ook via de netwerksite. Een vijfde van het internetverkeer gaat via Facebook. Dat betekent ook dat je eigenlijk alles wat je intiem deelt met je vrienden, in de tuin van de site doet. Dat is nogal wat", zegt hij.

"Daarmee verzamelt Facebook heel veel data. Ze weten alles wat je doet. Zelfs als jij denkt dat je iets alleen met een kleine groep vrienden deelt, ziet Facebook dat ook. Het bedrijf weet dus veel over zijn gebruikers. In tegenstelling tot data van Google staan al deze gegevens ook nog eens op naam", zegt Olsthoorn.

Reclame
"Op deze manier kunnen ze heel veel reclame verkopen aan hun gebruikers. Via een 'internetpaspoort', waarbij je eerst moet inloggen op Facebook voordat je een reactie kunt achterlaten op een website, breiden ze deze functie steeds verder uit. Er zijn al meer dan twee miljoen sites die gebruikmaken van deze toepassing. De volgende stap is dat ze ook reclame gaan verkopen via deze pagina's", zegt de auteur.

Een netwerk met heel veel persoonsdata die goed commercieel uit te baten zijn: goede reden dus voor aandeelhouders om te investeren. Critici zijn bang dat het privacybeleid van de site na de beursgang verder zal verslechteren. Olsthoorn vermoedt dat het beleid in elk geval voorlopig hetzelfde zal blijven: "Mark Zuckerberg blijft voorlopig de baas, hij behoudt ook meer dan de helft van het stemrecht. Ik denk zelf dat dit een hele goede zaak is."

Hier vind je meer nformatie over 'De macht van Facebook'
.

Meer digitaal nieuws? Luister elke woensdag om 14:30 uur naar BNR Digitaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen