Digitaal23 apr '12 10:17Aangepast op 23 apr '12 10:46

Sms'en lijdt onder opmars mobiel internet

Auteur: Harmen Simon Teunis

De indrukwekkende opmars van mobiel internet heeft ook vorig jaar onverminderd doorgezet. Dat lijkt ten koste te gaan van het ooit zo populaire sms'en. Want vorig jaar werden er voor het eerst minder sms'jes verstuurd.

Uit de marktmonitor 2011 van de telecomwaakhond Opta blijkt dat zowel het aantal abonnees als het verbruik van mobiel internet fors is gestegen. "Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt de consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan", zegt vicevoorzitter Mark de Jong van Opta.

De toenemende focus op mobiel internet stelt ook de toezichthouder voor nieuwe uitdagingen. "Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming", aldus De Jong.

Aansluitingen
Het aantal mobiele breedbandaansluitingen is gestegen van 5 miljoen medio 2010 naar 8,2 miljoen in het derde kwartaal van 2011, een toename van 60 procent. In diezelfde periode nam het aantal aansluitingen voor mobiele telefonie toe van 20,6 tot 21,8 miljoen.

Data
Het dataverbruik in de eerste helft van vorig jaar was verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Het aantal belminuten steeg ook nog met twee procent tot 11,5 miljard. Maar het aantal sms'jes daalde voor het eerst, met vier procent tot 5,7 miljard.

Gerelateerde artikelen