Digitaal13 mrt '12 16:56Aangepast op 13 mrt '12 18:15

Of je stopt de stekker erin

Auteur: Marjan van den Berg

Geen internetverbinding terwijl je net wilt skypen? Of een haperende lijn vanuit Frankrijk of Italië? Dikke kans dat Europese providers dit met opzet veroorzaken.

Uit onderzoek van het Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders, BEREC, blijkt dat veel internetproviders diensten zoals internettelefonie en filesharing blokkeren of vertragen.

Volgens Ot van Daalen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom willen providers de inkomsten van hun eigen telefoniediensten op deze manier kunstmatig hoog houden. "Als jij niet internettelefonie van Skype kunt gebruiken, dan, zo is de gedachte, ga je gewoon de mobiele telefonie van KPN of Vodafone gebruiken."

Voor de providers is het heel makkelijk om een lijn te blokkeren, zegt Van Daalen.

Meer dan 400 internetproviders hebben meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel daarvan blijkt boter op het hoofd te hebben.

DPI
Het blokkeren van internettelefonie gebeurt vooral op mobiele netwerken. Het blokkeren van filesharing-diensten komt veel voor op vaste en mobiele netwerken.

Bij de toepassing van deze blokkades wordt meestal gebruik gemaakt van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie waarmee de providers vrij precies kunnen nagaan wat mensen op internet doen.

Wetgeving
Afgelopen zomer bleek dat internetproviders ook in Nederland bepaalde diensten wilden blokkeren en vertragen.

De Tweede Kamer nam hierop zogenoemde netneutraliteitswetgeving aan, die verbiedt providers om internettelefonie of filesharing te blokkeren. Begin april stemt de Eerste Kamer hierover.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen