Digitaal29 dec '11 08:50Aangepast op 29 dec '11 10:54

Bellen nog steeds niet veilig

Auteur: Anne-Greet Haars

Deze week toonden hackers in Berlijn dat het GSM-verkeer relatief makkelijk gekraakt kan worden. Advies is om niet meer via het GSM-netwerk, maar via UMTS te bellen.

Dit wordt geadviseerd door Govcert, het staatsorgaan dat let op de ICT-veiligheid in Nederland. Maar volgens Brenno de Winter, ICT-journalist, loopt Govcert "wel een beetje achter de feiten aan". 

Kamerleden
Het is erg gemakkelijk om gesprekken af te luisteren, stelt De Winter. "Bij de Tweede Kamer kan je alle gesprekken al vanaf een paar kilometer afstand uit de lucht plukken. Ministers hebben crypto telefoons: daarbij is het niet mogelijk. Maar bij Tweede Kamerleden, die soms nog met oude telefoons bellen, is het slecht geregeld".

Laat
De Winter vindt dat Govcert een beetje laat is, want het bellen via UMTS is al een jaar mogelijk. Via UMTS bellen is wel een oplossing, maar het kan niet bij alle telefoons. "Daarbij is Govcert niet goed in staat om het bij mensen neer te leggen. Want welke telefoon moet je dan hebben? Hoe werkt het? Dat is niet goed geregeld", aldus De Winter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen