Digitaal10 aug '12 15:56Aangepast op 13 aug '12 08:59

'Problemen Dorifel virus niet voorbij'

Auteur: Mijke Hurkx

"Het Dorifel virus is onder controle, maar de problemen zijn nog niet voorbij", zegt Joost Schellevis van Tweakers.net. Het virus  besmette duizenden computers van gemeenten, bedrijven en universiteiten.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf vrijdagmiddag aan dat de problemen met het Dorifel virus onder controle zijn.

Joris Schellevis van Tweakers.net maakte in zijn publicatie op de informaticawebsite al duidelijk dat een groot aantal Nederlandse instanties in ieder geval met het virus kampt of kampte. Naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een aantal gemeenten zoals Tilburg, Den Bosch en Venlo hebben twee provincies, twee universiteiten, een elektriciteitsnetbeheerder en het RIVM last gehad van het virus. Op BNR gaf Schellevis een toelichting.

"De grote vraag is hoe dat virus op al die computers terecht is gekomen. Blijkbaar is er dus een kwetsbaar punt.Wellicht komt het uit de criminele hoek, het zijn geen hobbyisten. Een veiligheidsbedrijf heeft de aanval geanalyseerd en zij stelden dat het niet om een hele geavanceerde groepering gaat."

Lastig
Er zou een server in Oekraïne staan die met de besmetting te maken zou hebben. Schellevis: "Ik heb zelf begrepen dat die servers in de Verenigde Staten staan, althans daar kwamen de IT-ers vandaan. Maar die kunnen fysiek natuurlijk heel ergens anders zitten. Internetcriminelen zijn lastig te traceren vanwege het globale karakter van internet."

Beveiliging
"Het feit dat dit kan gebeuren, geeft aan dat de overheid onvoldoende is voorbereid op aanvallen. Het is lastig om de systemen te verbeteren, omdat de IT systemen bij gemeenten redelijk autonoom werken. Voor een organisatie als het Nationaal Cyber Security Centrum is het dus lastig om overkoepelend verbeteringen door te voeren", aldus Joris Schellevis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen