Digitaal2 aug '11 15:53

Android domineert smartphonemarkt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Android is wereldwijd het meeste gebruikte besturingssysteem voor smartphones. Google's besturingssysteem draait op 50 procent van alle smartphones wereldwijd. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Canalys.

Canalys publiceerde maandag haar jaarlijkse onderzoek waarin de verhoudingen op de smartphonemarkt worden becijferd. Wereldwijd groeide de smartphonemarkt 73 procent. In het tweede kwartaal van 2011 werden ruim 107 miljoen smartphones verscheept.

Android marktleider

Het besturingssysteem van Google is al sinds het vierde kwartaal van 2010 de marktleider en liet ook het afgelopen kwartaal de meeste groei zien.
Vooral in Azië doet Android het bijzonder goed. In Zuid-Korea is 85 procent van de markt in handen van Android. In Taiwan is het marktaandeel 71 procent. Android heeft zo'n gigantisch marktaandeel omdat het besturingssysteem ook meegeleverd wordt op smartphones van ondermeer Samsung, HTC, LG, Motorola en Sony Ericsson.

Apple

Apple is met zijn besturingssysteem iOS de een na grootste wereldwijd, met een marktaandeel van 19 procent. Daarmee heeft Apple een groter marktdeel in handen gekregen dan Nokia's Symbian. Qua individuele toestelverkoop is de iPhone het populairst met 20,3 miljoen verkochte toestellen. 

Van de verschillende telefoonmerken waarop Android wordt meegeleverd verkocht Samsung het grootste aantal. Samsung heeft inmiddels 17 miljoen Android-telefoons verkocht.

Blackberry

Hoewel RIM's Blackberry in de Verenigde Staten het afgelopen jaar 21 procent marktaandeel inleverde, groeide het aantal verkochte toestellen met 11 procent. In Latijns-Amerika is de Blackberry het populairst, met een aandeel van 28 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen