Digitaal16 aug '12 05:57Aangepast op 16 aug '12 06:52

Engeland wil Assange uitleveren aan Zweden

Auteur: Pieter van den Akker

De Britse regering wil WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoe dan ook uitleveren aan Zweden. Een inval in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij nu zit, is een optie, waarschuwen de Britten.

De woorden vormen een reactie op Ecuador, dat donderdag officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land.

Vlucht
"Het Verenigd Koninkrijk heeft een wettelijke verplichting om de heer Assange uit te leveren aan Zweden zodat hij daar gehoord kan worden over de aantijgingen van seksuele delicten. We blijven vastberaden om aan deze verplichting te voldoen", vertelde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

'Vijandige en extreme daad'
WikiLeaks heeft donderdag de dreiging van de Britse regering om de Ecuadoraanse ambassade in Londen aan te vallen om Assange er uit te halen sterk veroordeeld. "Een dreiging van deze aard is een vijandige en extreme daad die niet in verhouding staat tot de omstandigheden en is een ongekende aanval op de rechten van de asielzoekers over de hele wereld", laat WikiLeaks in een verklaring weten.

De onthullingssite laat weten: "Elke overtreding tegen de immuniteit van de ambassade is een schandelijke daad, en een schending van het Verdrag van Wenen, dat ambassades over de hele wereld beschermt."

Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, hadden de Britten gedreigd 'onze ambassade te bestormen als Ecuador Assange niet overhandigt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen