Digitaal14 aug '12 22:00Aangepast op 15 aug '12 10:29

Assange welkom in Ecuador

Auteur: Thijs Baas

President Rafael Correa van Ecuador ontkent via Twitter dat hij al heeft besloten om oprichter Julian Assange van onthullingssite WikiLeaks asiel te verlenen.

Volgens de Britse krant The Guardian is achter de schermen al besloten dat Assange welkom is in Ecuador. Maar president Correa laat op Twitter weten dat die berichtgeving voorbarig is: "De geruchten over asiel voor Assange kloppen niet. Er is nog geen enkel besluit genomen over de zaak."

De Wikileaks-oprichter zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij politiek asiel aanvroeg. Correa zei maandag al wel tegen de staatstelevisie dat hij deze week een besluit zou nemen over de asielaanvraag.

Symbolisch gebaar?
Het blijft volgens de Britse krant The Guardian onduidelijk of zo'n besluit Assange ook daadwerkelijk in staat stelt het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar Ecuador te vliegen. Mogelijk is slechts sprake van een symbolisch gebaar. Volgens Reuters wordt achter de schermen echter ook gewerkt aan een manier om de Assange ongeschonden Groot-Brittannië te laten verlaten.

"Los van internationale verdragen, het recht op asiel en de autonomie of soevereiniteit die de nationale overheid heeft om een besluit van deze aard te nemen, moeten we kijken naar wat er nu moet gebeuren", zei de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino vandaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen