Digitaal11 feb '12 17:11Aangepast op 11 feb '12 18:50

Klanten KPN kunnen weer e-mailen

Auteur: Anne-Greet Haars

Klanten van KPN kunnen sinds zes uur 's avonds weer e-mailen. Dat is later dan gepland.

Het onlangs gehackte telecombedrijf moest extra capaciteit bijplaatsen om het grote aantal berichten te verwerken dat zich het afgelopen etmaal had opgehoopt. Dat kostte meer tijd en moeite dan voorzien.

Instructiemail
Het bedrijf stuurt de klanten nu groepsgewijs een instructiemail, met daarin de uitleg hoe zij hun wachtwoord zo snel mogelijk kunnen veranderen. Het resetten kan nog wat tijd in beslag nemen. Als veel mensen dat tegelijk doen, treedt er een wachttijd op om nieuwe problemen te voorkomen, zei een woordvoerster zaterdagavond.

KPN geeft mensen die het oude wachtwoord voor hun KPN-mail ook gebruikten op andere plekken, zoals Marktplaats, de raad om ook daar direct het wachtwoord te veranderen.

Hackers
KPN legde vrijdag noodgedwongen de e-maildienstverlening stil nadat hackers inloggegevens van ruim 500 klanten openbaar hadden gemaakt. Circa 2 miljoen klanten zijn getroffen.

Rijksoverheid
De veiligheid van de ict-systemen bij de Rijksoverheid en vitale sectoren in de samenleving is niet in gevaar gebracht door de digitale inbraak bij KPN.

Onderzoek
Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldde een woordvoerder. Ook telecomtoezichthouder Opta onderzoekt de zaak, maar kijkt daarbij naar de rol van KPN. Centrale vraag is of het bedrijf wel voldoende heeft gedaan om de privégegevens van zijn klanten te beschermen.

Marktplaats
Veilingsite Marktplaats heeft de lijst met KPN-klanten waarvan de inloggegevens zijn uitgelekt, naast het eigen klantenbestand gelegd. Circa 370 mensen bleken ook geregistreerd te staan bij Marktplaats. Het bedrijf heeft die accounts afgeschermd. De reden daarvoor is dat veel mensen voor dergelijke websites hetzelfde wachtwoord gebruiken als voor hun e-mailaccount.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen