Digitaal18 jan '12 17:10Aangepast op 18 jan '12 17:48

Onafhankelijke artiest op Spotify krijgt halve cent per stream

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Een paar euro, een pakje kauwgom, amper een cent of helemaal niets: de schattingen wat muzikanten per muziekstream aan Spotify verdienen lopen enorm uiteen.

Platenmaatschappijen blijven hierover een gesloten boek en ook Spotify zelf doet geen uitspraken. "We hebben sinds de start meer dan honderd miljoen betaald aan artiesten, dat is alles wat ik zeg", zegt woordvoerder Jim Butcher.

Verdriedubbeld
Hans Handgraaf, eigenaar van digimuziek.nl, richtte daarom zelf een platenlabel op om dat uit te zoeken. Hij heeft via een eigen label muziek van een band doorgestuurd naar een aggregator, een soort tussenpersoon tussen Spotify en de artiest. "Afgelopen anderhalf jaar zijn de inkomsten van mijn band bijna verdriedubbeld per stream. In oktober 2010 leverde een afgeluisterde track 0,17 cent op. Inmiddels is dat 0,47 cent per stream", zegt hij in BNR Digitaal.

"Reden daarvoor is dat het aantal gebruikers van het programma groeit. Elke maand kijkt Spotify hoeveel geld ze te verdelen hebben, waarna een nieuw uitkeringsbedrag wordt vastgesteld", zegt hij. Overigens is het niet duidelijk of grote platenmaatschappijen een andere deal hebben gesloten met de muziekwebsite.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen