Digitaal11 jan '12 14:02Aangepast op 12 jan '12 11:03

Na 2012 zal Tv-kijken nooit meer hetzelfde te zijn [slideshow]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

"Zeg TV, heb je nog meer uitzendingen van Two and a Half Men? Nee, doe trouwens maar Top Gear!"

Wie naar de nieuwe generatie Tv's kijkt, kan één ding concluderen: als het fabrikanten ligt, zal televisiekijken na 2012 niet meer hetzelfde zijn.

"Opvallend is dat nieuwe televisies nog meer internetmogelijkheden krijgen", zegt Frank Everaardt, redacteur van Hardware.Info, vanaf de grootste consumententechnologiebeurs CES in BNR Digitaal.

Google TV
Zo wordt Google TV, een initiatief wat eerder niet zo van de grond kwam, weer opnieuw gelanceerd. "Je moet de nieuwe TV's een beetje zien als je Android telefoon, maar dan op je televisie. Er komen dus ook apps waarmee je gemakkelijk dingen kunt doen, informatie kunt opzoeken of bijvoorbeeld samen een vakantie kunt boeken. Dat zijn erg bijzondere toepassingen", zegt Everaardt.

Daarnaast experimenteren fabrikanten ook steeds meer met een alternatief voor de ouderwetse afstandbediening. Zo werden op de beurs TV's die op afstand bestuurbaar zijn met armbewegingen of door gesproken opdrachten, gepresenteerd.

Design
Ook opvallend, zegt Everaardt, is de vormgeving van sommige nieuwe TV's. "De televisie van Sony ziet er echt heel anders uit dan wat je van een normale televisie gewend bent: afgeronde hoeken, een witte achterzijde met bijbehorende blue ray spelers."

En niet alleen onze TV's worden slimmer: ook andere huishoudelijke apparatuur gaan voor ons denken. "Je ziet dat fabrikanten heel druk bezig zijn om allerlei nieuwe technologieën in hun producten te integreren. Er komen bijvoorbeeld ook apps voor je mobiele telefoon om bij te houden hoe ver je wasmachine is. LG heeft een nieuwe koelkast die binnen vijf minuten je blikje drank kan laten afkoelen. Wat ook heel leuk is, dat dezelfde koelkasten ook kunnen houden wat je nog in huis hebt", zegt Everaardt.

Gerelateerde artikelen