Digitaal7 mei '12 14:19

Facebook voegt donorstatus ook in Nederland toe

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ook Nederlandse gebruikers van Facebook kunnen laten zien of zij orgaandonor zijn. Naast Nederland zijn er nog drie andere landen ter wereld waar dit mogelijk is.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is enthousiast over het initiatief. Facebook wil orgaandonatie actief promoten en wijst op de lange wachtlijsten voor organen in Nederland. Als mensen het op hun profiel aangeven, gaan anderen erover nadenken en uiteindelijk ook zelf beslissen, is de verwachting.

Intentie aangeven
Gebruikers kunnen op hun timeline-pagina de intentie om orgaandonor te zijn aangeven. Via Facebook kunnen ze zich uiteindelijk officieel registreren en staan ze echt te boek als donor. De mogelijkheid is er ook voor Facebookers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. Het initiatief in Amerika werd eerder deze maand bekend gemaakt.

Oprichter Mark Zuckerberg gaf aan zijn netwerksite te zien als een perfect medium om meer aandacht te vragen voor orgaandonatie. "Wij geloven dat door simpelweg mensen te vertellen dat je een orgaandonor bent, de kracht van het delen een belangrijke rol kan spelen", aldus Zuckerberg.

Janine van Trierum, woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting, was al heel blij met dat initiatief. "Je ziet welke grote rol social media spelen bij allerlei zaken. Dat kan alleen maar helpen voor de bespreekbaarheid van dit maatschappelijke onderwerp."

Van Trierum gaf toen aan dat ze nog niet wist of er ook een Nederlands vervolg zou komen op het Amerikaanse initiatief.

Prachtig middel
Minister Schippers: "Social media, zoals Facebook, zijn een prachtig middel om dat soort informatie met elkaar te delen. Hopelijk stimuleert het veel mensen hierover na te denken en zich te registreren in het Donorregister."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen