Digitaal8 nov '12 06:59

1 nieuw bericht: sluit deuren en ramen

Auteur: Pieter van den Akker

'Er is brand uitgebroken in een fabriek bij u in de buurt. Er kunnen giftige stoffen ontsnappen. Ga naar binnen en sluit deuren en ramen.' Dat zou in een NL-Alert kunnen staan, een tekstbericht dat u voortaan ontvangt van de overheid als u zich in de buurt van een ramp bevindt.

Het nieuwe systeem wordt donderdagmiddag gelanceerd, maar niet iedereen is enthousiast. TNO vindt NL-Alert nu al een beetje ouderwets en zou willen dat de overheid ook gebruik maakt van social media als Twitter. En dan is er nog een probleem: de helft van de mobiele telefoons kan nog helemaal geen NL-Alerts ontvangen.

Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding, gelooft dan ook niet dat we nu het luchtalarm kunnen afschaffen. Hij zegt op BNR: "De sirene blijf je nodig hebben. Niet iedereen heeft zijn telefoon aan. Daar komt nog bij dat het componeren van een bericht tijd kost. Die tijd heb je niet altijd."

Buren, kennissen
Veel telefoons zijn nog niet geschikt voor het ontvangen van de alarmberichten. Dat heeft te maken met instellingen en standaarden. Smartphones kunnen nog geen alerts ontvangen. Maar dat is niet zo'n groot probleem, aldus Ale. Krijgt de helft van de mensen het mee, dan krijgt de rest het ook wel mee, zegt hij. "Dan heb je dat de sirene gaat en dat de helft van de mensen in iets meer details weet wat er aan de hand is, dan krijgen de anderen het wel van hun buren en kennissen mee."

Twitter
TNO is bezig met het ontwikkelen van de alarmsystemen van de toekomst. Directeur maatschappelijke veiligheid bij TNO, Ida Haisma, vindt dat de overheid kansen laat liggen met NL-Alert. "We zijn op zich heel blij met de extra 'alertering-systemen'. We vinden het alleen jammer dat er met NL-Alert is gekozen voor een systeem met zeg maar 1-weg communicatie van zenden. Waarom niet gelijktijdig ook twitteren? Dan kan iedereen het ook weer 'doortwitteren' naar zijn sociale omgeving."

Alleen maar een berichtje ontvangen, dat past dus niet meer in deze tijd volgens Haisma. "Ik denk dat het een beperking is. Als je ziet wat er allemaal al kan, dan is het jammer dat we alleen maar een sms'je kunnen krijgen en niet een wat breder gebruik van social media."

Social media
Na de ramp bij Chemie-Pack in Moerdijk was zo'n systeem bijvoorbeeld nuttig geweest. Haisma: "Je kan de communicatie heel erg goed verbeteren tussen burgers en burgers en tussen burgers en professionals . Burgers weten zelf ook heel goed wat ze moeten doen."

Driedimensionale berichten
Voorlopig houdt de overheid het bij de eigen NL-Alert-berichten. Blijft de vraag of tekstberichten ook niet een beetje ouderwets zijn. Veel Nederlanders hebben toch al een smartphone? Hoe zien alarmberichten er over vijf jaar uit? Hoogleraar Ben Ale: "Misschien kunnen we dan wel gewoon rechtstreeks - een voorlichter ofzo - op de smartphones een mededeling laten verschaffen. Een mededeling die dan misschien wel driedimensionaal uit de smartphone komt."

Een voorlichter die driedimensionaal uit een smartphone komt: het is de vraag of veel mensen daar behoefte aan hebben als er vlakbij een dijk is doorgebroken.

Gerelateerde artikelen