Digitaal26 apr '12 11:31

Bergen gratis opslagruimte, maar niet zonder risico

Auteur: Herbert Blankesteijn

Google Drive is niet de enige. Tientallen gigabytes gratis opslagruimte hangen 'in the cloud' op je te wachten. Maar let op de voorwaarden en doe een grote geheugenkaart in je mobiel.

Sinds gisteren kan iedereen vijf gratis online gigabytes aan opslagruimte bemachtigen bij Google. Google Drive heet de dienst, de software is makkelijk te installeren op je pc of je mobieltje. Google Drive krijgt veel publiciteit want het is nieuw en het is van Google. Maar het is een laatkomer; er zijn al een stuk of tien andere aanbieders, waarvan Microsoft (Skydrive) en Dropbox de meest prominente zijn.

Dropbox heeft de toon gezet op de markt. Dit bedrijf begreep als eerste dat mensen hun data op hun pc in een map willen kieperen, waarna de bestanden in die map automatisch óók belanden op hun andere apparaten, zoals laptop, iPad en mobieltje. Sterker, als je een bestand in de Dropbox-map bewerkt, zal de bewerkte versie vanzelf ook op alle andere apparaten de oude versie vervangen. Dat heet synchronisatie. Ook is het mogelijk bestanden te delen met vrienden, collega's of het grote publiek.

Na de introductie van Google Drive en de aanpassing van Microsofts Skydrive deze week hebben de grote jongens deze essentiële eigenschap ook. Maar er zijn belangrijke verschillen die bepalen welke dienst(en) je kiest, of hoe je ze gebruikt.

Hier is een vergelijkende lijst van elf aanbieders. Amazon staat daar nog niet eens bij. Min of meer standaard is vijf gigabyte gratis. Sommige, waaronder Dropbox (2GB), zitten daaronder, andere waaronder Microsoft (7GB) erboven. Als je betaalt kun je meer krijgen, en natuurlijk verschillen de prijzen. Als je veel GB's nodig hebt kun je bij verschillende partijen accounts afsluiten, al moet je dan wel goed bijhouden wat je wáár opslaat. Je moet dan makkelijk de 50 GB gratis kunnen halen. Let wel op: als al deze data met je mobieltje moeten worden gesynchroniseerd, moet daar genoeg opslagruimte beschikbaar zijn. Koop dus een vette geheugenkaart.

Dan zijn er aanzienlijke verschillen in wat je kunt doen. Werk je veel met Office en Office-bestanden, dan is Microsoft een logische keus. Ben je gebruiker van Google Docs of Google Apps, of van een van de nu al meer dan 20 online diensten die met Google Drive kunnen omgaan, dan spreekt Google Drive vanzelf. Gaat het om het opslaan van (gekochte) mediabestanden, dan kan de balans doorslaan naar Amazon of Apple's iCloud. Kiezen voor een van de grote jongens biedt een bepaalde zekerheid, omdat startups vaak niet het eeuwige leven hebben.

Let vooral op de gebruiksvoorwaarden. Een artikel op Cnet wijst op spectaculaire verschillen in de voorwaarden tussen Dropbox en Microsoft aan de ene kant en Google aan de andere. Google eigent zich uitgebreide rechten toe op het geüploade materiaal, "ook voor nieuwe diensten" en "deze licentie loopt door zelfs als u ophoudt onze diensten te gebruiken." Dit is dermate vaag dat het voor zo ongeveer alle zakelijke of privé-informatie een risico lijkt Google Drive te gebruiken. Sommige commentatoren wijzen erop dat Google's advocaten alleen maar elk risico willen uitsluiten dat er problemen ontstaan, maar datzelfde zullen Google's (potentiële) klanten willen.

Wat zoals bekend alle Amerikaanse aanbieders gemeen hebben, is dat ze op verzoek van de Amerikaanse overheid hun data, uw data dus, moeten inleveren. Alleen Wuala heeft al zijn servers in Europa staan en heeft dit bezwaar dus niet.

Gerelateerde artikelen