Digitaal15 aug '11 14:15

Google koopt Motorola

Auteur: Laura Walburg

Google legt miljarden neer voor de mobiele poot van technologiefabrikant Motorola. Hun Mobility-tak wordt een zelfstandig functionerend onderdeel van het internetbedrijf.

De zoekgigant betaalde 12,5 miljard dollar (8,7 miljard euro) voor de fabrikant van onder meer mobiele telefoons . Dat maakte Google maandag bekend.

Google betaalt 40 dollar per aandeel, 63 procent meer dan de slotkoers van het aandeel op vrijdag aan de beurs in New York.

Motorola Mobility is een van de twee poten van Motorola. De andere poot, de producent van onder andere computeraccessoires en radiosystemen Motorola Solutions, blijft zelfstandig.

Open platform
Met de overname krijgt Google de mogelijkheid om zelf smartphones en tablets met zijn besturingssysteem Android te gaan produceren. Overigens wordt Android nu niet exclusief voorbehouden aan Motorola, dat als een apart bedrijf door Google zal worden gerund.

"Google blijft vast gecommitteerd aan Android als een open platform. We zullen blijven samenwerken met onze Android-partners om innovatieve met Android-software uitgeruste apparaten te ontwikkelen en op de markt te brengen", zei bestuurder Andy Rubin van Google Mobile in een toelichting op de overname.

Patenten

Reden van de overname zijn waarschijnlijk de patenten waar Motorola over beschikt. Het Android besturingssysteem ligt al een tijdje onder vuur vanwege patentrechtszaken. Een van die rechtszaken was van Motorola tegen andere fabrikanten van Android-telefoons.

Door Motorola te kopen, krijgt Google in een keer de patenten in handen en maakt op deze manier een einde aan de rechtszaken.

Eerder greep Google naast het net toen het de patenten wilde kopen van het failliete Nortel Networks. Toen legden Microsoft en Apple een recordbedrag neer voor de patenten; naar verluid met het doel om Google dwars te zitten

Gerelateerde artikelen