Digitaal26 sep '11 16:06Aangepast op 26 sep '11 16:22

Turkije vindt Israëlische militairen via Facebook

Auteur: BNR Webredactie

Via Facebook heeft de Turkse geheime dienst de Israëlische militairen achterhaald die betrokken waren bij de aanval op het schip de Mavi Marmara, dat hulpgoederen naar Gaza wilde brengen.

Op basis van de Facebookgegevens kwam Turkije met een lijst van 174 namen. De militairen zijn met naam en foto genoemd in het Turkse dagblad Sabah.

Tegengehouden
Vorig jaar wilde het schip de Mavi Marmara voedsel en hulpgoederen naar Gaza brengen, maar het schip werd tegengehouden door het Israëlische leger. Bij de entering van het schip kwamen 9 Turkse burgers om het leven, en raakten ongeveer dertig mensen gewond.

De geheime dienst heeft de beelden die gemaakt zijn van de bezetting van het schip seconde voor seconde geanalyseerd en ging vervolgens via sociale media zoals Facebook op zoek.

Analyse
Videomateriaal werd vergeleken met foto’s, Facebookteksten werden ontcijferd en vriendenlijsten geanalyseerd. Uiteindelijk werd bij 148 gezichten een naam gevonden. Daarnaast bevat de lijst vijf namen van hoge officieren. Bij beelden van twee bevelhebbers en tien soldaten kon geen naam worden gevonden.

De lijst wordt naar de Israëlische autoriteiten gestuurd met de vraag of het klopt dat de genoemde militairen bij de aanval betrokken waren. Wat er daarna mee gebeurt, is onduidelijk.

Arrestatiebevel
Volgens IHH, de organisator van het transport van de hulpgoederen naar de Gazastrook, kan de Turkse aanklager een arrestatiebevel uitvaardigen en de militairen laten oppakken, mochten ze naar Turkije komen.

De Turkse autoriteiten zien premier Benjamin Netanyahu als hoofdverantwoordelijke voor de aanval op het schip. De relatie tussen Turkije en Israël is sinds het incident ernstig verslechterd. Israël weigert excuses aan te bieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen