Digitaal22 sep '11 14:04

Kunnen updates Facebook redden?

Auteur: BNR Webredactie

Vanavond komt Facebook met een update die alle andere updates voorbij streeft. Een paar dagen nadat Google zijn eigen sociale netwerk open heeft gesteld voor alle gebruikers. Zijn de nieuwe updates voor Facebook voldoende om gebruikers vast te houden?

De hoofdredacteur van de Amerikaanse site Mashable kreeg de nieuwe features al te zien en hij meldt dat het Facebook zoals we dat kennen tot het verleden behoort.

Reden van alle veranderingen is een nieuwe speler op de markt, Google plus, ofwel G+. De sociale netwerksite van de zoekmachinegigant is nu drie maanden online en heeft nu naar schatting zo'n 25 miljoen gebruikers.

En tot nu toe was Google+ alleen nog maar in de Beta-fase, en konden gebruikers alleen op uitnodiging een G+ profiel aanmaken. Sinds kort is de site voor iedereen toegankelijk.

Cirkels
Google plus heeft een aantal voordelen in vergelijking met Facebook. Zo is het mogelijk om je contacten in te delen in cirkels, die allemaal hun eigen informatie krijgen. Zo voorkom je dat je moeder op jouw berichten aan vrienden gaat reageren en dat je baas de uitgaansfoto's van afgelopen weekend te zien krijgt.

Ook de videochat-functie van G+ krijgt veel lof. Het is vrij gemakkelijk om in grote groepen te videochattten, en ook om in de chat documenten en filmpjes te delen.

Daarnaast ligt Facebook al een tijdje onder druk vanwege zijn privacybeleid. Nog een reden voor gebruikers om over te stappen naar G+. En hoewel er geen harde cijfers zijn, lijkt Facebook over zijn hoogtepunt heen.

Minder Facebook
Wie op de website ranking pagina Alexa.com kijkt, ziet dat gebruikers de afgelopen drie maanden minder tijd op Facebook doorbrengen. Drie maanden geleden zaten mensen gemiddeld dertig minuten per dag op Facebook, dat is gedaald naar 27 minuten.

Maar nu slaat Facebook terug. Met nieuwe functies moet worden voorkomen dat gebruikers massaal overstappen naar Google plus. Facebook kwam al met een paar veranderingen, zo kun je nu op Facebook ook je contacten indelen in verschillende groepen, kun je real-time met vrienden chatten op het moment dat ze een update doen, en kun je je à la twitter abonneren op updates van mensen waar je niet per se bevriend mee wil zijn.

Samenwerkingen
De veranderingen van vandaag gaan veel verder. Ze zijn bedoeld om van Facebook een soort laag te maken vanwaaruit het hele web wordt ontsloten, op sociaal gebied, maar ook op gebied van nieuws en muziek.

Eerder deze week lekte al uit dat Facebook wil samenwerken met streaming muziekdiensten als Spotify en ook over een samenwerking met de krant The Wall Street Journal wordt gefluisterd. Maar of het genoeg is om Google+ voor te blijven, moet nog blijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen