Digitaal26 sep '12 16:31Aangepast op 26 sep '12 19:12

Robots, knallen en wat hartezeer voor verbeteren software [updated]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Een gemiddelde Nederlandse korte film kost zo tienduizenden euro's en wordt vaak alleen vertoond aan een klein publiek op filmfestivals of een aantal keer op televisie. Zonde, want wie iets harder zijn best doet en lak heeft aan conservatieve verdienmodellen, kan miljoenen mensen via YouTube bereiken én geld verdienen.

UPDATE: Trailer hieronder vervangen door de definitieve film.

Deze week gaat een bijzondere film in première: Tears of Steel. Het is de vierde open source video van de Blender Foundation, die de producties maakt om zijn licentievrije software verder te ontwikkelen.

Open Source
"Alles in onze film is open source onder de creative commons licentie en daar verdienen we juist ons geld mee. Wanneer we een nieuwe film willen uitbrengen, halen we met een crowdfunding campagne zo'n 70 tot 80 duizend euro op. Sponsors weten vaak alleen welk thema de film krijgt en welke technieken we willen ontwikkelen," zegt Ton Roosendaal, geestelijk vader en directeur van de foundation uit in BNR Digitaal. Ook het Nederlandse Film Fonds en Cinegrid Amsterdam dragen bij aan de kosten.

Als de video af is, krijgen geldschieters de film op DVD, inclusief alle nieuw ontwikkelde software die bruikbaar is in programma's naar keuze. Zo heeft Roosendaal's crew voor de nieuwste film Tears of Steel technieken ontwikkelt voor camera tracking. Daarmee kunnen makers achteraf in de studio een monster in de film editen.

Tears of Steel
"Tears of Steel is een humoristische sciencefictionfilm geworden die zich afspeelt in Amsterdam met acteurs als Derek de Lint en Rogier Schippers. De stijl is bepaald door een zeer getalenteerde twintiger uit Seattle die al sinds zijn vijftiende films maakt. Woensdag om 19.00 uur komt de film officieel online op tearsofsteel.org. Ik ben zeer benieuwd hoe hij wordt ontvangen," zegt de directeur. Kort daarna vind je de film ook op BNR.nl.

UPDATE: Hier is Tears of Steel in zijn volle glorie.