Digitaal2 nov '11 15:07Aangepast op 2 nov '11 16:24

Wetenschappers stelen facebook data via mooie mensen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in Vancouver zijn erin geslaagd 250 GB aan gebruikersinformatie te verzalen via computerrobots die vrienden maakten met onbekenden op facebook.

De profielfoto's van de bots waren gepikt van de site Hot or Not, omdat al bekend is dat aantrekkelijke mensen makkelijk worden geaccepteerd als Facebookvrienden.

Al met al wisten de robots per stuk 20 tot 100 vrienden te maken. Dat leverde de onderzoekers 250 GB aan gebruikersinformatie op. Niet meer dan 20 bots werden door Facebook gesnapt. Na de analyse heeft de universiteit alle veroverde data gewist. Zeggen ze.

Facebook
Vorige week maakte Facebook bekend dagelijks 600.000 verdachte logins te herkennen. Dat zijn logins waarbij de gebruiker mogelijk niet de echte eigenaar van het account is.

Als het Amerikaanse bedrijf vermoed dat het account gehackt is, bijvoorbeeld omdat wordt ingelogd vanaf een ongebruikelijke plaats, krijgt degene die inlogt een extra test. Zo worden volgens het bedrijf veel veiligheidsproblemen voorkomen.

Tegen 'nepaccounts', doet Facebook nog niets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen