Digitaal19 okt '11 11:27Aangepast op 19 okt '11 14:09

Digitaal geld Bitcoin gaat bergafwaarts

Auteur: Herbert Blankesteijn

De koers van de digitale munt is in een vrije val terechtgekomen: de waarde is sinds juni verminderd met ruim 90 procent.

Bitcoin is een vorm van digitaal geld die interessante voordelen biedt, zoals anonimiteit en vrijdom van banktarieven en overheidsregels. Na een aantal positieve publicaties in het voorjaar werd de Bitcoin steeds meer waard.

Omdat de hoeveelheid Bitcoin nauwelijks toeneemt, leek groei in het gebruik automatisch te moeten leiden tot verdere waardestijging. De Zweedse Europarlementariër Rick Falkvinge kondigde aan dat hij al zijn spaargeld in Bitcoin had  belegd.

Juist dat leek toen al een probleem voor de munt te gaan worden: als deze steeds meer waard wordt, wordt het minder aantrekkelijk om hem uit te geven en neemt het gebruik juist af.

Slechte publiciteit
Sinds de piek in juni is er veel slechte publiciteit geweest, onder andere over de veiligheid van de munteenheid. Er waren hacks waarbij veel geld verdween en er was ook een tijdelijke crash waarbij de waarde verminderde van 17 dollar tot ongeveer een cent.

Van deze crash wist Bitcoin nog te herstellen maar sindsdien is de waarde gestaag gedaald tot minder dan 3 dollar nu. De munteenheid wordt door een beperkt aantal winkels geaccepteerd. Deze accepteren echter altijd ook nog andere betaalwijzen. Daardoor is het nu niet aantrekkelijk om Bitcoin te kopen, je geld kan morgen immers veel minder waard zijn. Dat zal de verdere instorting bevorderen.

Gerelateerde artikelen