Digitaal12 aug '11 06:21

Kan de dertigjarige pc nog dertig jaar mee?

Auteur: Harmen Simon Teunis

De IBM computer is jarig. Het apparaat werd bekend als de eerste personal computer en zag precies dertig jaar geleden het levenslicht. Maar met de steeds populairder wordende tablets en smartphones dringt de vraag zich op of de pc zijn plek nog wel kan handhaven.

"De personal computer bestaat nu 30 jaar. Daarvoor waren er al wel hele grote computers. IBM dacht destijds eigenlijk dat ze het ding nauwelijks zouden verkopen. Ze hadden ingeschat er maximaal 250.000 te verkopen. Alleen vorig jaar al werden er al 350 miljoen verkocht", zegt ICT-deskundige Krijn Schuurman.

Schuurman: "Ondertussen zitten computers overal in. Van je auto’s en digitale camera’s tot aan je cv en de wasmachine. Maar ik denk dat we wel steeds minder vast zullen zitten aan de pc zoals we hem nu kennen. Die op het bureau staat is al bijna 30 jaar hetzelfde en innoveert bijna niet meer. Er komen steeds meer alternatieven."

Opmars tablets en smartphones

Volgens ICT-journalist Tonie van Ringelestijn moet de gewone pc het de komende jaren flink gaan bezuren. Want de opmars van tablets en smartphones is niet meer te stoppen. "Volledig verdwijnen zullen laptops en desktopcomputers niet. Maar je ziet wel dat steeds meer mensen als ze geld moeten uitgeven toch kiezen voor een tablet in plaats van een kleine laptop. Smartphones zijn ook met een gigantische opmars bezig, want meer van de helft van de Nederlanders heeft al een smartphone. En dat zal alleen maar meer worden."

Steeds kleinere chips

Er is ook een duidelijk aanwijsbare reden waarom de ontwikkeling van smartphones en de tablets zo hard gaat. De computerchips worden namelijk steeds kleiner. Volgens Schuurman biedt dat vele mogelijkheden voor de toekomst. "Doordat die chips steeds kleiner worden door nano-technologie kun je ze steeds makkelijker in apparaten stoppen. Daardoor worden de apparaten ook steeds kleiner. De mobiele telefoon vooral", legt Schuurman uit.

Gezondheidszorg

"Je ziet dat de telefoon ook ingezet kan worden in de gezondheidszorg. Je kunt hartslagmeters en bloeddrukmeters aansluiten, waardoor je niet meer naar het ziekenhuis hoeft. De volgende stap is dat het niet meer via je telefoon gaat, maar dat je de telefoon als het ware in je lichaam geïmplanteerd gaat worden. Je krijgt dus sensoren in je lichaam die bepaalde waarden kunnen doorsturen naar een arts die jou behandelt of een waarschuwing geven als die waarden een belangrijke grens overschrijden."

Gerelateerde artikelen