Digitaal15 jun '12 10:37

Nederland toch Europees kampioen | Update

Auteur: Arjan Meesterburrie

Wat met voetbal niet lijkt te lukken, lukt met internetaansluitingen wél. Nederland is Europees Kampioen internettoegang, blijkt uit CBS-cijfers.

Er is geen enkel land in Europa met zo'n goede internettoegang als Nederland. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlandse huishoudens vorig jaar een internetaansluiting had. Dat is zo'n 20 procent boven het gemiddelde in de Europese Unie.

Scandinavië
Ook de Scandinavische landen scoren ook goed op internetgebied. Noorwegen en Zweden staan op plaats 2 en 3, zegt Chantal Melser van het Centraal Bureau voor de Statistiek op BNR: "Kijk je naar de landen die veel internetaansluitingen hebben thuis, dan zijn het veel Scandinavische landen. Dat zijn ook landen die efficiënte opverheidsdiensten hebben. Ze hebben ook efficiënte infrastructuur, als je ziet hoe ze hun digitale administraties op orde hebben, dat hangt allemaal met elkaar samen. Kennelijk zetten die Scandinavische landen en dus Nederland daar hun prioriteit."

Laptops en smartphones
Nederlanders maken de laatste tijd ook steeds vaker gebruik van het web. In 2011 ging 86 procent van de internetgebruikers dagelijks of bijna iedere dag online. In 2005 was dat nog 68 procent. Die toename komt vooral door de opkomst van mobiele apparatuur.

De helft van alle internetgebruikers had afgelopen jaar via laptop, tablet of smartphone toegang tot het web, zegt Melser: "We doen het nog steeds heel vaak thuis, maar steeds minder met die vaste computer in de studiekamer. Die staat er nog wel, maar die is te log en te lomp, je kan 'm niet meenemen. Wat heel erg in opkomst is zijn laptops. En wat heel erg zichtbaar is zijn natuurlijk alle smartphones."

Oma e-mailt ook
Volgens het CBS zijn het wel vooral de jongeren die meegaan met deze nieuwe mobiele ontwikkelingen. Maar ouderen maken wél volop gebruik van internet, zegt Chantal Melser: "Jongeren lopen voorop, maar oma stuurt ook bijna dagelijks e-mails. 70 procent van de mensen van 65 tot 75 jaar is dagelijks op internet te vinden en 23 procent wekelijks. Dat zijn vrijwel ook alle ouderen. "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen