Digitaal12 okt '12 17:27Aangepast op 12 okt '12 19:12

Anonymous dreigt met aanval

Auteur: Anne-Greet Haars

Hackersgroep Anonymous dreigt zaterdag een grote aanval uit te voeren op Nederlandse internetproviders en de overheid. De doelen zouden onder meer de stichting BREIN, KPN, Ziggo, Tele2, UPC en XS4All zijn.

Op een lijst op de site Pastebin, die de hackers vaker gebruiken, staan ook de websites van de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het ministerie van Defensie.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt sinds afgelopen dinsdag contact met de bedreigde bedrijven en overheidsinstellingen. "We staan klaar voor het geval er inderdaad een cyberaanval komt. We hebben onze mankracht verdubbeld. Zulke dreigingen nemen we altijd serieus'', zegt een woordvoerder.

Niet bang zijn
Volgens ICT-journalist Brenno de Winter moeten we vooral niet bang zijn. "Het is niet de eerste keer dat op internet een filmpje met dreigementen wordt geplaatst door Anonymous of iemand uit naam van Anonymous."

"De providers nemen het in ieder geval serieus, ze hebben extra personeel opgeroepen. Veel meer dan dat kan je niet doen."

Pirate Bay
De Nederlandse blokkade van downloadsite The Pirate Bay is de reden voor de aanval. "Dat stichting BREIN een paar politieke vrienden heeft en een gewoonte om nepbewijs te maken, betekent niet ze de macht zouden moeten hebben om met ons internet te klooien'', zegt Anonymous op videowebsite YouTube.

Bekijk hier de boodschap:

Voorbereidingen
Provider Ziggo heeft voorbereidingen getroffen voor het geval het netwerk van het bedrijf inderdaad wordt aangevallen. Welke maatregelen dat zijn, wil de provider niet zeggen. "Het is niet bekend hoe en langs welke weg ze gaan aanvallen. We kunnen pas echt in actie komen als er iets gebeurt'', laat een woordvoerder weten.

Ziggo weet niet of de aankondiging menens is, "maar je moet rekening houden met de mogelijkheid''.

Gerelateerde artikelen