Digitaal20 sep '11 12:25Aangepast op 20 sep '11 14:32

Diginotar failliet verklaard

Auteur: Karin Backx

De Haarlemse rechter heeft dinsdag Diginotar failliet verklaard. Het bedrijf kwam in opspraak, omdat de veiligheidscertificaten van websites niet waterdicht waren.

Vorige week eiste toezichthouder OPTA dat Diginotar uitgegeven certificaten moest intrekken en dat het ook geen nieuwe mocht uitgeven.

Door ontvreemde valse certificaten kon de betrouwbaarheid van veel overheidswebsites niet meer worden gegarandeerd.

Overheid belangrijke klant
Eerder zegde minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken het vertrouwen in het bedrijf op. De overheid was een belangrijke klant van DigiNotar.

Onderzoek
Inlichtingendienst AIVD en het Openbaar Ministerie doen nog onderzoek naar de digitale inbraak bij DigiNotar die het begin was van de crisis rond de veiligheidscertificaten.

Afwikkeling
Het Amerikaanse moederbedrijf Vasco Data Security belooft in een verklaring te zullen samenwerken met de curator en er alles aan te zullen doen om de zaak voor werknemers en klanten zo goed mogelijk af te wikkelen.

Weerbaarheid
Ministers Donner van Binnenlandse Zaken en Opstelten van Veiligheid ondernemen actie om de weerbaarheid tegen internetinbraak te vergroten. Zo komen er extra eisen voor bedrijven die de certificaten voor overheidswebsites leveren. Ook willen ze dat er een meldplicht komt voor ICT-incidenten voor organisaties die cruciale maatschappelijke functies vervullen.

Staatsveiligheid
Die digitale problemen bij de overheid zijn groter dan alleen Diginotar: de staatsveiligheid blijkt het afgelopen jaar liefst 14 keer in gevaar te zijn geweest. Zeven keer was zelfs sprake van een gerichte cyberaanval op Nederland.

Overheid blijft betrokken

Ondanks dat minister Donner het vertrouwen opzegde in Diginotar blijft de overheid ook na het faillissement betrokken bij het beheer van de beveiligingscertificaten die het bedrijf heeft uitgegeven. Dat is nodig omdat nog niet alle overheden die de certificaten gebruikten, zijn overgestapt naar andere bedrijven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet dinsdag weten daarover afspraken te hebben gemaakt met de curator van DigiNotar.

Binnenlandse Zaken verwacht nog enkele maanden een rol te spelen bij het beheer van de certificaten van DigiNotar.

Curator Rocco Mulder liet dinsdag weten dat de systemen van DigiNotar voorlopig in bedrijf blijven. Ook de website en de telefonische helpdesk blijven voorlopig gewoon bereikbaar. Geprobeerd wordt de certificaten te verhuizen naar een andere leverancier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen