Digitaal16 apr '12 15:17

Wat is er zo super aan die supercomputer

Auteur: Karin Backx

Na hoeveel jaar vervang je je pc? Een jaar of drie misschien? Maar dan: na hoeveel jaar vervang je de nationale supercomputer?

Die we nu hebben, gaat al bijna vijf jaar mee. En dus wordt er hard gewerkt aan een nieuwe. Maandag is de aanbesteding gedaan, voor een computer van 10 miljoen euro.

Peter Michielse is adjunct-directeur bij SARA, de ict-verlener die de computer beheert: "Een standaard-pc heeft een bepaalde rekencapaciteit en het apparaat dat wij willen aanschaffen is in de orde van 1000 tot 10.000 keer sneller en heeft ook zoveel meer geheugen."

Bedrijfsleven
De machine is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland en ook steeds meer voor het bedrijfsleven, geeft Michielse aan.

Michielse: "Wetenschappelijk onderzoek wordt steeds belangrijker voor economische en sociale welvaart. En een belangrijk onderzoeksmiddel is de rekencapaciteit. Daarvoor is deze machine bedoeld."

Klimaatverandering
Volgens Michielse is klimaatverandering een goed voorbeeld. "Op het moment dat het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt, kun je je voorstellen dat Nederland daar direct last van heeft."

"Dus het is voor ons van belang dat we op een zo goed mogelijke manier internationaal kunnen uitrekenen wat precies de consequenties zijn van klimaatverandering voor de Nederlandse situatie."

Water
Ook het onderwerp 'water' is actueel voor Nederland. "Rivieren worden gevoed door neerslag vanuit Duitsland, Zwitserland of Frankrijk. Ook daar moeten we goed nagaan wat er gebeurt."

Volgens Michielse zijn het "dusdanig ingewikkelde berekeningen", dat ze niet door een gewone computer kunnen worden gedaan.

Veel geheugen

"We werken met een speciale computer, waarbij de processoren heel dichtbij elkaar zijn, waarbij het netwerk tussen die processoren heel snel zijn, er weinig wachttijd is en veel geheugen aanwezig", besluit Michielse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen