Digitaal17 dec '12 08:16

Innovatielijst IBM: tastbare textuur op je smartphone

Auteur: Thijs Baas

Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Niet alleen wij kunnen dat, computers kunnen het ook.

Elk jaar komt technologieconcern IBM met vijf voorspellingen over innovaties die we de komende 5 jaar kunnen verwachten. En de voorspellingen van dit jaar hebben alles met onze zintuigen te maken.

Onderzocht
Veel van de ontwikkelingen worden al uitgebreid onderzocht in de verschillende research and development-afdelingen. Technisch is veel mogelijk, maar het zoeken is naar de ideale toepassingen, zegt Gerard Smit is Chief Technology Officer bij IBM Benelux.

Zo kunnen telefoons binnenkort al ziekte bij ons waarnemen, nog voordat we ons zelf ook maar een beetje miezerig voelen. "Als je 's ochtends opstaat zal je telefoon razendsnel de miljoenen moleculen in je adem analyseren en vertellen of je verkouden of ziek bent voordat je zelf nog iets voelt."

Files
Audiovisuele computersystemen stellen ons ook binnen vijf jaar files te voorspellen. "Je kunt zonder problemen computersystemen koppelen met computers, maar computers hebben niet altijd de mogelijkheid om contextueel intelligentie en perspectief op beelden te krijgen. We gaan computers leren om contextueel beelden te kunnen waarnemen en slimme camera's te gebruiken om files te voorspellen."

Stof tot nadenken
Het signaleren van ziektes en files, het is natuurlijk buitengewoon handig en innovatief. Toch zijn dat nog toepassingen die vooral een preventief karakter hebben. Maar er kan meer, bezweert Smits, bijvoorbeeld een applicatie die een intensere winkelbeleving meegeven terwijl je online aan het shoppen bent. Tast, infrarood en drukgevoelige technologieën.

Zo hoef je écht niet meer naar de winkel om te ervaren wat je in je 'winkelwagentje' gooit. "Mensen die online winkelen kunnen hierdoor bijvoorbeeld de textuur van het weefsel van een stof voelen door met hun vinger te wrijven over het beeld van het product dat op het scherm van het toestel verschijnt. De textuur van het weefpatroon van de stof wordt dan voelbaar op de tablet als iemand op het scherm wrijft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen