Digitaal27 jun '12 13:46Aangepast op 27 jun '12 17:17

Vijf tips voor een sterk wachtwoord

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Door de lekken bij onder andere LinkedIn, LastFM en datingsite eHarmony is nogmaals duidelijk geworden hoe belangrijk het is om goed na te denken over je wachtwoord.

BNR Digitaal zette daarom 5 tips op een rij:

1. Wachtwoordzin
Gebruik geen woord, maar een 'passphrase'. Door een lange zin als wachtwoord te gebruiken, is het lastiger voor hackers om deze te kraken. Voorbeelden van een goede wachtwoordzin vind je hier.

2. Bedenk voor elke website een ander wachtwoord
Ja, dat is écht belangrijk. Als je wachtwoord dan toevallig wel gehackt wordt, hoef je niet bang te zijn dat criminelen direct toegang hebben tot al je gegevens.

3. Gebruik een password manager
Een 'wachtwoordkluis' maakt het eenvoudiger om al je verschillende wachtwoorden te onthouden. Met deze tool hoef je maar één hoofdwachtwoord te gebruiken om in te loggen op alle websites die in het programma staan. Er is wel een nadeel: als de password manager gekraakt wordt, liggen in één klap al je gegevens op straat. Niels Huijbrechts, woordvoerder bij XS4ALL, raadt onder andere Agile Bits aan als password manager. Joran Polak, beveiligingsdeskundige bij Certified Secure, tipt Kee Pass.

4. Check of de website veilig is
Door je wachtwoord opnieuw te laten versturen via 'wachtwoord vergeten', kom je er snel achter of je password versleuteld wordt opgeslagen. Wanneer je het oorspronkelijke wachtwoord keurig krijgt, weet je dat deze niet of zeer slecht versleuteld op de server staat. Dat is niet alleen handig voor het bedrijf, maar ook voor hackers; die hoeven alleen maar de lijst in handen te krijgen.

5. Log niet in op publieke computers
Door in te loggen op een computer die niet van jou is, weet je niet of spyware met jouw surfgedrag mee kan kijken. Pas dus op en log niet zomaar op publieke computers in.

Meer weten? Luister elke woensdag om half 3 naar BNR Digitaal!

Gerelateerde artikelen