Digitaal31 mrt '12 10:11

Niet meteen naar politie om bangalijst

Auteur: Anne-Greet Haars

Mensen die problemen ondervinden als gevolg van een zogenoemde ‘bangalijst’ moeten niet direct naar de politie rennen. Dat stelt de Raad van Korpschefs zaterdag naar aanleiding van berichten in het AD.

Een aantal korpsen deed van de week de oproep aan ouders en scholen om aangifte te doen van zulke ‘bangalijsten’, documenten waarop meisje staan vermeld die gemakkelijk voor seks te porren zouden zijn. Maar de Raad van Korpschefs denkt niet dat de politie het eerste aanspreekpunt moet zijn in dit soort gevallen.

"Als mensen zich echt bedreigd voelen of er is echt keihard sprake van privacyschending, dan staat de politie zeker aan je zijde’’, stelt woordvoerder Jelle Egas. "Maar we moeten uitkijken dat we niet te hyperig gaan doen over die lijsten.’’

Advies
De korpschefs raden mensen eerst aan op sites als meldknop.nl of mijnkindonline.nl te kijken wat voor andere acties tegen de bangalijsten kan worden ondernomen. "Een gesprek op school over het onderwerp kan bijvoorbeeld al heel veel problemen verhelpen’’, noemt de zegsman als voorbeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen