Digitaal4 mei '16 14:48

4 mei | STACK en digitaal stemmen

Auteur: Iwan Verrips

Gratis 1000 gigabyte opslagruimte... bij een Nederlandse aanbieder! Hoe zit dat? En digitaal stemmen lijkt verder weg dan ooit. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Back up is wetenschapsjournalist Thijs Roes.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

STACK
Het bedrijf TransIP heeft pas zijn honderdduizendste invite voor
STACK uitgestuurd. STACK is een cloudopslagdienst die 1000 gigabytes aan ruimte per gebruiker geeft... een terabyte dus, helemaal gratis!

Digitaal stemmen
Als het aan de deskundigengroep onder leiding van Ronald Prins ligt, komt er geen stemmenprinter. Wat vroeger stemcomputer heette is in de plannenmakerij uit elkaar getrokken in een stemprinter en een stemmenteller. Prins heeft de zoveelste commissie geleid op dit dossier en heeft zich verdiept in het draagvlak en in de vereiste specificaties van de apparatuur. En Prins stelt nu vast: er is geen animo voor een zogenaamde stemmenprinter bij de Nederlandse gemeenten. Een stemmenteller - een apparaat dat stembiljetten telt - zou wél op draagvlak kunnen rekenen.

Technieuws
Aandacht voor een uitspraak van de Raad van State over aftapstatistieken, de kwantumcomputer van IBM (hier kan je zelf aan de slag!) en White Spots.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen