Digitaal28 mrt '12 17:56

Digitale handboeien in Den Haag

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het hoofdbureau van de Europese internetpolitie komt in Den Haag. In januari 2013 begint het Europese politiekorps met het bestrijden en opsporen van internetcriminaliteit vanuit het Cybercrime Center.

Dat heeft Eurocommissaris Cecilia Malmström gezegd. Het centrum wordt ondergebracht bij Europol.

Den Haag is een logische keuze, zegt Hans Franken, docent Internetrecht aan de Universiteit Leiden en een van de schrijvers van de Wet Computercriminaliteit. "Van Den Haag wordt gezegd dat het de 'Legal Capital of the World' is. Er zijn allerlei gerechtshoven. En het is mooi als er zulke centrale instanties in Den Haag zijn gevestigd", aldus Franken.

Dertig agenten
In het Europese Cybercrime Center komt een team van dertig agenten te werken. Later zal het team uitgebreid worden naar 50 man. Hoewel het niet klinkt als een indrukwekkend aantal, vindt Franken het een goed begin. "De mensen moesten er ook erg aan wennen dat er figuren zijn die internet misbruiken. Het komende decennium zal eigenlijk in het teken staan van de identiteitsfraude."

Want voor bijvoorbeeld creditcardfraude moeten criminelen wel beschikken over gegevens waarmee zij digitaal de identiteit van hun slachtoffers kunnen aannemen. En dat wordt hen wel heel makkelijk gemaakt door de manier waarop wij internet gebruiken. "We zijn bezig met Facebook en Twitter, noem maar op, om ons helemaal open te stellen en allerlei vreemde figuren ook binnen te laten", zegt Franken.

Cyberwars
Maar er is meer. Want Franken is ook bang voor de gevolgen van zogeheten cyberwars. "Het is niet voor niets dat meneer Obama een generaal heeft benoemd tot zijn directe adviseur op het gebied van cybercrime en misdaden van de ene staat tegen de andere." Hij noemt een paar voorbeelden. "Zo kan men de energievoorziening platleggen, of het luchtverkeersysteem dereguleren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen