Digitaal19 apr '11 12:04

Rotterdam kan ICT-eindjes niet aan elkaar knopen

Auteur: Edme Koorstra

De gemeente Rotterdam heeft al 94 miljoen euro uitgegeven aan het verbeteren van de informatiesystemen. Dat is 40 miljoen euro meer dan de gemeenteraad heeft begroot. Dat concludeert de Rotterdamse Rekenkamer na onderzoek. Ondanks de hoge kosten vallen de resultaten tegen.

De ICT van de gemeente Rotterdam is al langer een hoofdpijndossier. Projecten lopen uit, leveren te weinig op en overschrijden de kosten, stelt de Rekenkamer.
Van de zes onderzochte projecten werd er slechts één op tijd en binnen het budget afgerond.
Kosten doorgeschoven
Veel kosten worden volgens de onderzoekers ten onrechte niet toegerekend aan de ICT-projecten, maar naar andere onderdelen van de gemeentelijke begroting doorgeschoven.
De Rekenkamer waarschuwt dat diverse gemeentelijke diensten hierdoor voor onaangename verrassingen komen te staan. Verder merkt de financiële luis in de pels op dat het gemeentebestuur plotseling positiever is geworden over de voortgang van projecten, sinds de raad hier regelmatig over wordt bijgepraat.
Enige vooruitgang, niet genoeg
Het onderzoek is een vervolg op een studie van vorig jaar, waarin de Rekenkamer ook al kritisch oordeelde over de ICT-projecten. Sindsdien is wel enige vooruitgang geboekt onder leiding van een nieuwe manager, vinden de onderzoekers, maar het streven om de ICT in oktober van dit jaar op orde te hebben zal volgens hen niet worden gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen