Duurzaam18 jan '16 14:42

18 januari | Groene activistische aandeelhouders en recycling van grafstenen

Auteur: Remco Tomesen

Een groep van activistische aandeelhouders is het gelukt Shell te dwingen om de verduurzaming van het bedrijf op de agenda van de aandeelhoudersvergadering te zetten.

Ze willen dat het bedrijf vanaf nu alle winsten uit fossiele bronnen investeert in duurzame energie. Te gast zijn:
- Hans Schenk, hoogleraar Economie aan de Universiteit Utrecht,
- Rob Hulsman, één van de aandeelhouders bij Shell die dit punt op de agenda heeft gekregen
en
- Mark van Baal, hij richtte Follow This op - en dat is de club van activistische Shell-aandeelhouders.

Duurzame uitvaart
Steeds meer begrafenisondernemers bieden duurzame uitvaarten aan. Dan denk je al snel aan een biologisch afbreekbare kist, of het gebruik van een koets in plaats van auto. Maar ook het hergebruik van grafstenen is een mogelijkheid, ontdekte verslaggever Jigal Krant. Te gast is Esther Molenwijk, adviseur bij Duurzame Uitvaartorganisatie Greenleave.

Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.

En, zoals beloofd in de uitzending, de reactie van Shell op het item over de activistische aandeelhouders:

- “De toevoeging van BG’s concurrende aardgasposities zijn strategisch verstandig met het oog op de langetermijntoename van de vraag, die wij voor deze schonere brandstof voorzien.”

- “Aardgas is flexibel inzetbaar, er is veel van beschikbaar en het scala aan toepassingen groeit nog steeds toe. Bovendien komt bij de verbranding relatief weinig CO2 vrij en sluit het goed aan bij hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Aangezien fossiele brandstof nog 80 % van de energiemix vormt, en de verwachting is dat het de komende decennia de dominante energiebron blijft, is er een enorm potentieel om op korte termijn CO2 emissies en luchtvervuiling te reduceren door gas in plaats van kolen te gebruiken bij het opwekken van elektriciteit.”

En in aanvulling op de combinatie met BG Group:

- “De combinatie met BG is een sterk platform om de focus van het bedrijf aan te passen, en een simpeler en competitiever Shell te vormen. Wij zijn hard bezig deze deal met succes af te ronden en hebben er vertrouwen in dat aandeelhouders in zijn geheel overtuigd zullen zijn van de strategische ‘rationale’ en andere voordelen van de transactie.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen