Duurzaam2 okt '12 10:26Aangepast op 2 okt '12 11:10

Great Barrier Reef wordt Small Barrier Reef

Auteur: Arjan Meesterburrie

De mooiste duikplek van de wereld wordt steeds kleiner. Het koraal van het Great Barrier Reef in Australië is in de afgelopen 27 jaar gehalveerd, blijkt uit een studie.

Dat komt door zware stormen, verzuring van het zeewater en zeesterren, zo stellen onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong. 

Het Great Barrier Reef het grootste koraal van de wereld. Maar als het zo doorgaat, kan het over 10 jaar opnieuw zijn gehalveerd, waarschuwt de studie.

Zorgelijke verkleining
De grootste schade is toegebracht door cyclonen en zeesterren, die koraal afknabbelen: "De verkleining is erg zorgelijk. Het leefgebied van tienduizenden soorten is aanzienlijk beperkt'', aldus het onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Oplossingen
Het koraal kan een handje geholpen worden, zegt hoofd John Gunn van het AIMS: "We kunnen de stormen niet tegenhouden, maar wel de zeesterren''. Dat kan door de waterkwaliteit te verbeteren: de zeesterren gedijen nu goed dankzij de vele kunstmest die in het water is gestroomd.

Zonder zeesterren zou het Great Barrier Reef 0,9 procent per jaar kunnen aangroeien, aldus de onderzoekers.

Unesco
Eerder maande de Unesco Australië al om de bouw van nieuwe havens in de buurt van het Great Barrier Reef te stoppen. De werelderfgoedorganisatie dreigde de mooiste duikplek ter wereld zelfs van de erfgoedlijst te verwijderen als Australië geen beterschap toonde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen