Duurzaam12 mei '12 12:42

De Nederlandse film kan groener

Auteur: Melvin Captein

Meters filmrollen, vliegreizen, catering. De Nederlandse film kan een stuk schoner geproduceerd worden. Wat kan er gedaan worden om de rode loper te vervangen door een groene?

BNR's Hester van Dijk sprak er in de studio over met regisseur Gabriel Bauer en producent Trent. Beiden zijn deelnemers aan de Green Film Making Competition, een wedstrijd die aandacht moet genereren voor duurzaamheid in de filmindustrie.

Vreten
"Bij films wordt veel licht gebruikt, worden runners met auto's ingezet en slingeren plastic bekertjes op de set", schetst Bauer het probleem. "Een film maken vreet energie. Mensen moeten zich bewust worden dat het anders kan."

Voor zijn film Flirt heeft Bauer geprobeerd groener te werken. Dat deed hij bijvoorbeeld door de GVB zo ver te krijgen hem een bus op waterstof te sponsoren. Ook kwamen medewerkers op de fiets naar de locatie.

Snel laden
Ook producent Trent, betrokken bij twee producties, probeerde oog te houden voor duurzaamheid in het productieproces. Het werken met elektrische auto's viel hem nog wel tegen vanwege het ontbreken van snellaadpunten. "Daar valt nog een slag te maken", aldus Trent. "Maar daarna hebben we auto's op groen gas geprobeerd en dat was prima te doen."

Volgens Trent valt er in Nederland nog wel een flinke stap te maken. Het buitenland loopt volgens hem voor qua vergroenen. "In Amerika krijgen studio's beloningen voor afvalscheiding en kunnen zij 50.000 euro verdienen als ze met LED-lampen in plaats van normale lampen filmen. Dat is hier ondenkbaar."

Leefduur
Door het budget voor duurzaamheid te verhogen, kun je geld drukken, stelt Trent. "Film is een wegwerpproduct. Je richt een klein eenmanszaakje met een korte leefduur op. Als je verandering wilt, moet je die stimuleren. Deze competitie is een stap in de goede richting."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen