Duurzaam5 jan '15 14:48Aangepast op 5 jan '15 16:31

Uitzending 5 januari | Onbetrouwbaar energielabel, duurzaam jargon en strijd om de Noordpool

Auteur: BNR Webredactie

Vijf miljoen huizenbezitters krijgen de komende weken te horen wat hun energielabel is. Maar hoe betrouwbaar is dat label eigenlijk?

De komende weken krijgen alle woningbezitters een brief in de bus, waarin het energielabel van hun huis staat. Is het een A -- voor een extreem zuinig huis -- of toch een G voor een tochtig huis vol kieren en gaten? Maar kloppen de labels wel, als de overheid ze toekent van achter het bureau? Te gast is Marjan Minnesma, directeur van Urgenda,

Groen jargon
Postcoderoosregeling. Salderen. PM 2.5. SDE Plus. Wie gewoon een huis wil isoleren, of zonnepanelen op het dak van z'n kantoor wil plaatsen, komt al snel terecht in een woud van duurzaam jargon. Kan het niet simpeler? Maurits Groen schreef er een boek over - de Milieuwegwijzer voor bedrijf en overheid.

Noordpoolijs
Nederland moet meer onderzoek doen naar de ontwikkelingen in het westelijke gebied van de Noordpool, rond Canada. Het ijs dat dáár smelt, heeft namelijk de meeste impact op de stijging van de zeespiegel in Nederland.  Dat zegt poolonderzoeker Marc Cornelissen, die in maart vertrekt naar dat westelijke deel van de Noordpool, om onderzoek te doen.

Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen