Duurzaam28 jul '12 10:30Aangepast op 28 jul '12 11:37

Vakantieganger vindt duurzaamheid niet belangrijk

Auteur: Pieter van den Akker

Vakantiegangers vinden duurzaamheid niet belangrijk als het gaat om hun keuze voor vakantievervoer of -accommodatie. Hoewel vakantievierend Nederland steeds meer wordt geconfronteerd met duurzaam toerisme, staat het thema duurzaamheid nog steeds niet hoog bij hen in het vaandel, blijkt uit rondgang van BNR onder grote reisorganisaties.

Mirjam Dresmé van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zei zaterdag op BNR niet verbaasd te zijn over deze resultaten. Op de eerste plaats is 'duurzaam' niet zo'n lekker woord en verder zal het een poos duren voordat Nederlanders duurzaamheid in de genen hebben zitten, gelooft zij. "Dat heeft tijd nodig."

Of de Nederlandse vakantieganger het nou belangrijk vindt of niet, de ANVR heeft er een tijd terug bewust voor gekozen vakanties en reizen steeds verder te verduurzamen. "Stapje voor stapje zijn we daar met de touroperators mee bezig", vertelde Dresmé. "Onze makke is misschien dat we hierover misschien niet genoeg communiceren met klanten, maar we zijn juist veel bezig met duurzaamheid. Klanten moeten als ze boeken weten dat het goed zit wat dat betreft."

Wat die accommodaties zoal kunnen doen? Dresmé gaf wat voorbeelden: "Je kan een waterbesparend middel op de kraan zetten, mensen vragen niet drie keer per dag te douchen en hotels kunnen op de kamers de tv's uit zetten in plaats van op stand-by te laten staan."

Accommodaties
Duurzaamheid heeft niet alleen met het vervoermiddel te maken waarmee mensen op vakantie gaan. "Ook met accommodaties. Iedereen die op vakantie gaat, moet natuurlijk ergens slapen. Daarom zijn we ook bezig met touroperators die steeds vaker tegen hun accommodaties moeten zeggen dat ze zich op duurzaamheid moeten richten."

BNR sprak ook met twee duurzaamheidsexperts en vroeg hen hoe duurzaam hun vakantie is. Zo vertelde directeur Willem Lageweg van MVO Nederland zaterdag op BNR: "Dit jaar gaan we op vakantie in Nederland. Wij vinden het heerlijk om te fietsen, verbinding te hebben met de streek, streekproducten en de verhalen uit de streek."

Fietsje
En Wubbo Ockels heeft ook vakantie en zit op het moment van het interview op de fiets in Scheveningen. "Vakantie betekent voor mij dat ik aan boord leef van een duurzaam zeilschip dat hier in de haven van Den Haag een prachtige ligplaats heeft gekregen. Daar ben ik aan het klussen om het schip klaar te maken om in het najaar de eerste overtocht over de oceaan naar Aruba te maken."

Hoe duurzaam dat is? Ockels: "Ik verstook eigenlijk niets. Ik doe alles op het fietsje. We hebben verder alleen maar elektrische dingen aan boord, dus veel vuil maken we niet en we leven heerlijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen