Duurzaam2 apr '12 14:00

Nederland nummer twee op EU compostverwerking

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland heeft een goede tweede plaats bemachtigd op de Europese ranglijst van organische afvalwerking. Dit blijkt uit onderzoekscijfers van het Europees bureau voor statistiek.

Na Oostenrijk, de Europese nummer één op gebied van compostverwerking, plaatst Nederland zich als tweede door 28 procent van het geproduceerde organisch afval te composteren.

Cruciaal belang

Sinds 2008 worden de lidstaten op basis van Europese regelgeving verplicht afvalpreventie, hergebruik en recycling te bevorderen.

Een vermindering van organisch afval in het gestorte afval heeft enorme effecten op onder andere broeikasgasemissies en energie.

Eurocommissaris voor Milieu Janez Potočnik: "Goede afvalverwerking is van cruciaal belang voor ons milieu, maar is ook economisch zinvol; afval is een waardevolle bron als het goed wordt verwerkt."

De Europese Commissie stelt dat de volledige uitvoering van de richtlijn voor een besparing van € 72 mrd per jaar kan zorgen.

Gezamenlijke inspanning

Momenteel wordt 15 procent van Europa’s huishoudelijk afval gecomposteerd. De doelstelling is om dit in 2020 te verhogen naar tenminste 50 procent.

Om dit doel te behalen zullen nationale, regionale en lokale overheden zich gezamenlijk moeten inspannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen