Duurzaam22 feb '12 16:24

Verbeterd cement verbruikt 97 procent minder CO2 en energie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het vernieuwde cement is ontdekt door ingenieurs van de Drexel Universiteit in Philadelphia. Het recept zorgt voor een terugdringing van 97 procent aan CO2 en energieverbruik.

Het ontdekte cement doet het aanzienlijk beter dan tot op heden de meest gebruikte vorm van cement, genaamd Portland Cement (OPC). De materiaalkosten zijn 40 procent lager omdat het cement van Drexler bestaat uit bijna 68 procent ongebakken kalksteen, een goedkope grondstof die maar weinig CO2-uitstoot.

Ook worden de bouwstoffen van OPC wel gebakken en die van Drexel niet, waardoor het nieuwe cement minder koolstofdioxide produceert  en zo 97 procent minder energie verbruikt.

Eeuwigheid
“Ons cement is meer gebaseerd op het oude Rome, dan op het moderne Portland,” stelt Dr. Alex Moseson, een van de onderzoekers in dit project. Hiermee duidt hij op de duurzame levensduur van het cement dat gebruikt is in de historische Romeinse gebouwen.

Dat uit zich in de sterkte van het materiaal. “We naderen een commerciële mijlpaal, de ASTM C1157, een standaard die het product beoordeelt op haar functies, waaronder de sterkte.

Universele vraag
Op dit moment is het verbruik van cement wereldwijd goed voor 5 procent van de CO2-uitstoot door de mens. De toename is snel en vindt met name plaats in industrialiserende landen, bijvoorbeeld in India.

“Het nieuwe cement is een uniek antwoord op de wereldwijde vraag, omdat het de gevolgen voor het milieu wél beperkt,” zegt Moseson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen