Duurzaam15 okt '12 17:04

Suikerbiet, daar zit wat in

Auteur: Pieter van den Akker

Van bieten maken we suiker en veevoer. Maar ook ski's en skateboards!

Suikerbieten kunnen ook gebruikt worden voor het maken van ski's of frisdrankflessen. Suiker Unie verwacht dat binnen nu en 10 jaar het marktaandeel van deze plantaardige producten groeit van een kleine 5 procent naar enkele tientallen procenten. 

Albert Markusse, algemeen directeur van de Suiker Unie, zei maandag in BNR Petra Grijzen dat het te ver gaat om te stellen dat traditionele suiker niet belangrijk meer is voor zijn bedrijf. "Dat zou ik zo niet zeggen. Wij maken al 100 jaar suiker en dat hopen we nog 100 jaar te blijven doen. Maar uit die suiker, suikerbiet en rietsuiker kan je ook andere producten maken."

Hoewel mondjesmaat gebeurt dat nu al, zei Markusse. "We leveren bijvoorbeeld al suikerproducten aan bedrijven die er melkzuur van maken, dan polylactic acid en daarna biologisch afbreekbare plastics."

Markt nog niet rijp
Dat de bieten voorlopig nog maar op kleine schaal op die manier worden verwerkt, heeft volgens hem te maken met het feit dat de markt er nog niet rijp voor is. "Het product kost ook wat meer dan een traditioneel plastic dat uit aardolie is gemaakt. Het is een traject dat de markt moet ontwikkelen."

"Het is een heel interessant gebruik van zo'n teelt", vindt ook directeur Jan-Willem Breukink van Incotec, 's werelds grootste zaadverbeteraar in land- en tuinbouw. Hij legde op BNR uit: "Hoe beter gebruik wordt gemaakt van zo'n teelt - dat de reststromen ook gebruikt worden - hoe beter het voor de telers is. En des te meer hoog kwalitatief zaad men nodig heeft om die teelt te doen."

Bioraffinage
Incotec staat helemaal aan het begin van de keten die naadloos past in de gedachte achter 'bio based economy'. Markusse: "Eerst heb je een zaadje nodig om een suikerbiet te laten groeien. Dat is het eerste stuk van het traject. Dan komt er een suikerbiet uit die je verwerkt, met een mooi woord bioraffinage. Dan halen wij de suiker eruit die we verkopen. Dan houd je plantaardig materiaal over, waarin veel vezels zitten. Die kan je er weer uithalen en weer gebruiken voor producten waarvoor je veel vezels nodig hebt. Dan kan je denken aan ski's of skateboards."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen