Duurzaam15 mei '12 11:00

Flinke stap terug nodig voor schonere footprint

Auteur: Thijs Baas

We hebben bijna vier keer onze aarde nodig als iedereen in de wereld leeft zoals een Nederlander. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds berekend in het rapport Living Planet.

Nederland steeg van de elfde naar de negende plek op de ranglijst van meest vervuilende landen. Om 150 landen met elkaar te kunnen vergelijken zijn gelijke datasets nodig. Daarom dateren de gegevens van 2008. Maar sindsdien is er niet zoveel gebeurt in Nederland, zegt Monique Grooten, footprint- en klimaatmanager van het Wereld Natuur Fonds (WNF). "De hoofdboodschap van dit rapport is dat we nog steeds een grote consumeerder zijn. De biodiversiteit holt nog steeds achteruit: mondiaal met 30 procent en in de Tropen met 60 procent."

Bewustzijn
Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen zelf wat bewuster worden van hun milieuvriendelijke handelen? "We proberen natuurlijk zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen hoe belangrijk de natuur eigenlijk voor ons is. De natuur levert ons allerlei diensten als voedsel, vruchtbare grond en water. Als we alles onduurzaam gebruiken, vernielen we ons natuurlijk kapitaal. En dat heeft effect op ons eigen welzijn."

Bedrijven
Toch lijkt ons gedrag niet echt te veranderen. En daarvoor moeten volgens Grooten verschillende actoren meer gaan samenwerken. "De overheid kan ook een rol spelen door bijvoorbeeld duurzame producten beter toegankelijk te maken. Bedrijven kunnen daar een rol in spelen door altijd de meest duurzame standaard voor productie over te nemen."

Gerelateerde artikelen