Duurzaam16 nov '11 15:30Aangepast op 16 nov '11 15:53

Over tien jaar halen we zonne-energie gewoon uit de ruimte

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens een rapport van het IAA kan zonne-energie over 10 jaar gewoon uit de ruimte worden gehaald. Over 30 jaar kan zonne-energie uit de ruimte zelfs al concurreren met zonne-energie op aarde.

Wetenschappers van over de hele wereld werkten van 2008 tot 2010 aan het onderzoek van de International Academy of Astronauts (IAA). Het is het eerste brede onderzoek naar het verzamelen van zonne-energie uit de ruimte dat significante resultaten levert.

Energie uit de ruimte
In het concept wordt een baan van satellieten boven de evenaar geplaatst om zo 24 uur per dag energie uit het zonlicht te verzamelen. De energie wordt vervolgens in de ruimte omgezet in elektriciteit en via micro-zendantennes naar het elektriciteitsnet op aarde verzonde.

Voordelen en nadelen
Een voordeel van energie uit de ruimte is de goedkopere energieopslag en onafhankelijkhed van gunstige weersomstandigheden. Het verzamelen van zonne-energie in de ruimte levert daarnaast geen extra CO2-uitstoot. Echter zijn er ook hindernissen zoals het ontstaan van ruimteafval, gebrek aan marktonderzoek en hoge ontwikkelingskosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen