Duurzaam5 dec '12 18:33

'Eigen windpark beste optie voor NS'

Auteur: Melvin Captein

De Nederlandse Spoorwegen (NS) onderzoeken of het mogelijk is om volledig over te stappen op groene stroom. Hun beste optie is het zelf aanleggen van windmolens, wellicht boven het spoor.

Nu verbruikt de NS per jaar ongeveer 1 TWh (terawattuur) ofwel 1 miljard kilowattuur aan stroom. Ter indicatie: de hoogspanningskabels alleen verbruiken al 1,5 procent van alle energie in Nederland. Een overstap op groene stroom houdt in dat de energie die in Nederland wordt opgewekt uit wind, zon, water en biomassa met ongeveer een kwart moet worden verhoogd. "Er zijn dus nog praktische bezwaren'', erkent een woordvoerder. "Maar als het in Nederland niet geleverd kan worden, dan overwegen wij om groene stroom uit andere landen te importeren, bijvoorbeeld uit België.''

De NS hoopt in de nieuwe energiecontracten van 2015 de eerste grote stap te zetten in de richting van honderd procent groen stroomverbruik. "Maar het moet natuurlijk wel voor een redelijke prijs mogelijk zijn. Deze ambitie is geen blanco cheque'', aldus de zegsman van het spoorbedrijf.

Plekje is het probleem
Henk Daalder van de Organisatie voor Duurzame Energie, een vereniging voor het bouwen van windparken, juicht de plannen van het spoorbedrijf toe. Het is volgens hem ook haalbaar. "Het gaat om honderd tot tweehonderd grote windmolens, en daarvan worden er een paar duizend gebouwd in Nederland. Het probleem is dat ze eerst een plekje moeten vinden voor die windmolens."

De reden dat het plaatsen van windmolens, zeker door bedrijven, moeilijk ligt, is dat de plaatselijke bevolking er niet direct baat bij heeft. "Dat stuit op weerstand. Het beste wat de NS kan doen is op de plaats waar ze willen gaan bouwen de burgers meekrijgen en hen laten delen in de voordelen."

Inkopen
Omdat je toestemming of de grond in eigen bezit moet hebben om een windmolen te mogen plaatsen, overweegt de NS de molens boven de spoorbaan te plaatsen. "Die optie zal waarschijnlijk onderzocht worden en dan zal blijken of dat financieel haalbaar is. Anders is het altijd een optie de energie op de markt in te kopen. Probleem is dan wel dat er momenteel maar 4 procent van de stroom duurzaam is. Als een grote partij als de NS op de markt inkoopt zou de prijs voor duurzame stroom flink omhoog kunnen gaan. Het is als gebruiker altijd voordeliger zelf je stroom op te wekken."

Gerelateerde artikelen