Duurzaam21 jul '14 15:57Aangepast op 21 jul '14 18:05

BNR Duurzaam | Energie uit eb en vloed

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag de tweede van onze zomeruitzendingen, met hoogtepunten uit een seizoen BNR Duurzaam. Daarin gaat het onder meer over de Noordpool.

Want de Noordpool is minder kwetsbaar dan gedacht. Het Ijs smelt namelijk niet op álle plekken weg. In sommige delen komt er juist meer ijs bij. Dat ontdekte Noordpoolonderzoeker Marc Cornelissen. Hij was afgelopen maanden op expeditie op de Noordpool, en heeft nu zijn onderzoek klaar.

Lidl
Zonnepanelen en LED-verlichting hadden ze al, maar tegenwoordig stuurt supermarkt Lidl ál haar elfduizend werknemers ook nog eens op duurzaamheidscursus. Want dat scheelt energie en energie is geld. Verslaggever Elfanie toe Laer bestudeerde de lesstof en sprak hierover met Arnold Baas, coördinator energie bij Lidl.

Energie uit eb en vloed
Nederland kan veel meer energie uit water halen. Door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed kunnen we tot zeven procent van onze totale energie opwekken. Getijdenenergie heet dat. Maar de politiek kijkt vooral naar zon- en windenergie. Piet Ackermans, directeur Infra bij de Antea Groep, is bezig met de ontwikkeling van een project op het gebied van getijdenenergie.

Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen