Duurzaam7 mei '12 14:07Aangepast op 9 mei '12 15:02

Installatiefouten leiden tot laag rendement zonnepanelen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnepanelen halen in Nederland gemiddeld slechts 65 procent van het verwachte rendement. Fouten bij de installatie blijken een belangrijke oorzaak.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Local onder 32 installaties voor zonne-energie. Doordat 35 procent van de investering niet rendeert nemen terugverdientijden toe.

Er blijkt vaak niet goed nagedacht over het ontwerp of installateurs maken fouten bij de oplevering. Zo kwamen de onderzoekers zonnepanelen tegen die in de schaduw waren geïnstalleerd, en systemen waarbij kabels niet waren bevestigd.

Perverse prikkel

Local wijt de installatiefouten aan een gefragmenteerde markt. Veel installateurs beginnen zonder specifieke voorkennis. Zij hebben daarbij een ´perverse prikkel´ om te grote systemen aan te bieden om extra geld te verdienen.

De adviseurs van het Amsterdamse bureau pleiten dan ook voor voorzichtigheid bij de aanschaf van zonnepanelen en een professionalisering van de sector.

Monitoring

Een tweede oorzaak van het beperkte rendement is het ontbreken van monitoring en analyse. De meeste systemen registreren hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt, maar eigenaren bekijken de gegevens niet. Juist deze gegevens kunnen overduidelijke problemen aan de dag brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen