Duurzaam4 jun '12 14:32

Kosten biobrandstof overstijgen baten

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De productie van gewassen voor biobrandstof kent grotere kosten van fosfaatuitputting ten opzichte van de baten van verminderde CO2-uitstoot.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben deze balans opgemaakt en gepresenteerd in het internationale tijdschrift Ambio.

Eindig
Naast de productie van landbouwgewassen, vereist ook de productie van biobrandstoffen fosfaat-kunstmest. Momenteel is hiervoor 2 procent van de wereldproductie aan fosfaat nodig - dit percentage zal naar verwachting alsmaar toenemen. Zo komen de eindige voorraden van fosfaat, en daarbij dus ook de wereldvoedselproductie in gevaar, stellen de onderzoekers.

Bijmengen
Biobrandstof wordt nu verplicht bijgemengd in Europa. Iedere liter benzine of diesel bevat in Nederland ongeveer 4 procent biobrandstoffen. De onderzoekers stellen dat op basis van de bevinding dat biobrandstoffen grotere kosten dan baten hebben, de beleidsdoelstellingen voor het bijmengen met biobrandstoffen moeten worden aangepast.

Alternatieven
De Milieudefensie riep in 2009 met het rapport Failing governance - Avoiding responsibilities al tegen het gebruik van palmolie als biobrandstof. Ook de onderzoekers van de WUR stellen nu dat zonne- en windenergie en biogas betere alternatieven vormen voor duurzame energie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen