
Werk aan de winkel dus voor de deelnemers aan de klimaattop in Qatar, die maandag begint. Hoogleraar klimaatveranderingen Pier Vellinga vestigt zijn hoop vooral op de ICT-sector. "Apple is in wezen rijker dan Shell. Dus als de ICT-mensen het op de heupen krijgen dan sturen ze al het geld naar nieuwe technologieën - wind, zon en elektrische auto's - en dan komen straks al die fossiele brandstoffenclubs in de knel."
Volgens Vellinga gaat het om een veelomvattende kwestie, zegt hij tegen BNR Duurzaam's Hester van Dijk. "De problemen van nu zijn de werkgelegenheid en de toekomst. En volgens mij wordt dit voor Europa een zaak van werkgelegenheid in plaats van milieu. Alleen: dat hebben een hoop nog niet door."
Helaas ligt de CO2-emissiehandel in Europa helemaal op zijn gat. "In Europa zijn te veel rechten uitgegeven. Bedrijven hebben zó gelobbyd dat ze nu zoveel rechten hebben dat die rechten niets meer waard zijn. En toch hebben sommige makelaars er weer dik aan verdiend."
Heffing op brandstoffen
De vraag is daarom of je verder moet met dit handelssysteem. Terwijl in de VS en in Australië al sprake is van een heffing op brandstoffen houdt Europa nog vast aan het handelssysteem. En dat is volgens Vellinga niet toereikend. Hij denkt daarom dat hele strakke regelgeving de enige manier is om tot een echte mentaliteitsverandering op gang te krijgen.
Vellinga pleit dan ook voor rigoureuze maatregelen. "Een elektriciteitscentrale mag niet meer dan zoveel CO2-uitstoten en dat is ieder jaar een beetje minder." Hetzelfde geldt wat hem betreft voor een auto-uitlaat en een vliegtuiguitlaat.
Jongerenconferentie
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, ook als het om het klimaatprobleem gaat, vindt Vellinga. "Het is een soort crisis. Maar uit die crisis wil je eigenlijk beter tevoorschijn komen en volgens mij is het puur een kwestie van werkgelegenheid: als je nu het vieste landje van de wereld bent, dan heb je straks de grootste problemen met werkgelegenheid."
Ralien Bekkers, VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame ontwikkeling, verbaast zich over de toewijzing van de conferentie aan Qatar, 'het land met de allerhoogste CO2-uitstoot'. Niettemin spreekt ze van een 'interessante locatie': "Je ziet ook dat ze zich echt willen profileren op het gebied van duurzaamheid, en daar ook wel wat dingetjes mee aan het doen zijn."
Toch blijft het opmerkelijk dat de voorzitter van de top, tevens vicepremier van Qatar, in 2008 nog de winnaar was van de Petroleum Executive of the World Award. "Hij was vorige week nog met allemaal oliebazen van over de hele wereld samen in Londen, dus ik hoop dat hij niet al te gekleurd de conferentie gaat leiden."
Jongerenconferentie
Nog voordat de officiële vertegenwoordigers in Qatar gearriveerd zijn is de jongerenconferentie al begonnen. En die jongeren hebben zeker wel wat in te brengen. "Daar gaan we wel voor zorgen hoor! We moeten een opvolger voor het Kyoto-protocol gaan bevestigen. Die loopt af en daarin wordt afgesproken hoeveel we moeten reduceren en die loopt op 31 december af."
Of het gaat lukken om daar een besluit over te nemen? "Dat wordt heel spannend, maar ik neem aan van wel."