Duurzaam28 nov '12 13:58

Opschorten veilen van emissierechten heeft weinig effect

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland staat achter een voorstel van de Europese Commissie om het veilen van emissierechten tijdelijk op te schorten. Het effect is echter beperkt.

Dat stelt staatssecretaris Mansveld van Milieu en Infrastructuur afgelopen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief vormde een rapport van de Europese Commissie over het functioneren van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). De Commissie stelt hierin voor om tijdelijk minder emissierechten te veilen en hiermee het overschot van emissierechten af te remmen.

Het beperken van het aantal emissierechten op de markt is van belang om een verdere daling van de CO2-prijs te voorkomen. Een lage CO2-prijs maakt het onaantrekkelijker om te investeren in hernieuwbare energiebronnen.

Structurele hervorming nodig
Hoewel Mansveld zich achter de plannen van de Commissie schaart, denkt de staatssecretaris dat het voorstel niet voldoende zal zijn om de CO2-prijs werkelijk te laten stijgen. ‘De maatregel geeft onvoldoende stimulans, meer structurele hervorming is nodig’.

Gerelateerde artikelen