Duurzaam3 sep '12 17:42

Per 2016 moet er twee keer zoveel e-waste worden ingezameld

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Over een kleine vier jaar moet in plaats van de huidige 40 procent 85 procent van de gebruikte elektrische apparaten worden ingezameld. Hiervoor wil de vereniging NVMP duizenden nieuwe inzamelpunten in het leven roepen.

Het milieucomité van het Europese parlement heeft besloten de Waste from Electric and Electronic Equipment (WEEE) wet aan te passen. NVMP is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regelgeving.

De meeste mensen kennen het WEEE via de beroemde vuilnisbak met een streep erdoorheen, die op elektronische apparaten kan worden gevonden. Het doel van deze wet is dat alle lidstaten voor een infrastructuur zorgen voor het recyclen van elektronische producten. Een ander belangrijk doel van WEEE is om ervoor te zorgen dat Europese consumenten probleem- en kosteloos hun oude spullen kunnen inleveren.

Waar houdt NVMP zich mee bezig?

NVMP is een overkoepelende vereniging die de recycling van ruim 1400 producenten regelt. Vorig jaar stuurde het de inzameling aan van ruim 110 miljoen kilo aan e-waste. Het overgrote deel werd gerecycled: maarliefst 83 procent.

De ambitieuze doelstelling vanuit Brussel past binnen de resultaten die NVMP de afgelopen jaren heeft geboekt. De vereniging recyclet nu al meer dan wordt voorgeschreven.  Er is nog geen concrete planning over de uitbreiding van het distributienetwerk. In ieder geval komen er alleen inzamelingspunten bij op plekken waar elektronica wordt verkocht.

Volgens de woordvoerster van NVMP is het recyclen van e-waste nog niet winstgevend. De kosten worden direct of indirect doorberekend aan de consument. Koelkasten zijn daarentegen wel winstgevend. Het is niet duidelijk of de verwijderingsbijdrage daar een rol in speelt.

Goede moed

Gamma, Saturn, BBC en Mediamarkt zijn voorbeelden van bedrijven die vrijwillig meewerken, maar zij zijn niet de enige die optimistisch zijn. Recyclebedrijven zullen ook positief staan tegenover de aangepaste wet. Meer recyclemateriaal betekent immers meer werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen