Duurzaam1 nov '12 12:26

Heet water om e-waste te recyclen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe recyclingmethode is ontwikkeld, waarbij de componenten van printplaten na aanraking met heet water worden ‘losgeweekt’.

De innovatieve methode is een ontdekking van onderzoekers van de National Physical Laboratory in Engeland. Met het toenemende gebruik van smartphones en andere ‘intelligente’ elektronica, neemt ook de hoeveelheid elektronisch afval toe. De recyling van dit soort producten is vaak ingewikkeld en kostenintensief. De ontwikkeling van de nieuwe recylingmethode voor printplaten kan uitkomst bieden.

“Afritsbaar”
Het materiaal van de nieuwe prinplaat bestaat uit zogenaamde ‘afritsbare polymere lagen’. Deze kunnen tegen de hitte die ontstaat bij normaal gebruik, maar scheiden wanneer ze in heet water gedompeld worden. Vervolgens kunnen de componenten makkelijk en onbeschadigd van de printplaat worden afgeschraapt om hergebruikt te worden.

Uit een  test van de onderzoekers blijkt dat op deze manier wel 90 procent van de originele plaat kan worden hergebruikt.  Op dit moment kunnen componenten van printplaten voor slechts 2 procent worden gerecyled.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen