Duurzaam2 mrt '12 12:21

Ecofys start test zeewierboerderij Noordzee

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het zou binnenkort waarheid kunnen zijn: de Noordzee als zeewierboerderij. Onderzoeks- en adviesbureau Ecofys is deze week een test gestart.

Tien kilometer ten westen van Texel heeft Ecofys een testinstallatie geïnstalleerd van 20 bij 20 meter. Enkele meters onder het wateroppervlak groeien kleine zeewierplantjes op netten. In de zomer moet de eerste oogst van enkele kilo's plaatsvinden.

Zeewier kan omgezet worden in biobrandstoffen of dienen als vee- en visvoer. In het laatste geval kan de zeewierteelt waardevolle landbouwgrond vrijmaken voor gewassen die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Noordzeebestendig

Ecofys wil testen of de proefmodule 'Noordzeebestendig' is, hoe snel de plantjes groeien en wat de eventuele effecten zijn op de omringende ecologie.

Als de proef slaagt, dan heeft Ecofys naar eigen zeggen een mijlpaal behaald. Voor het eerst zou een bedrijf er dan in geslaagd zijn offshore biomassa te kweken.

Windmolens

Een groot voordeel van  de installatie van Ecofys is dat deze op zeer specifieke locaties geïnstalleerd kan worden. Zeewierteelt kan dan bijvoorbeeld geteeld worden bij windmolenparken die standaard zijn afgesloten voor scheepvaart en visserij.

Gerelateerde artikelen